Zoeken

Waar vind ik tevredenheid?

Mensen kunnen weleens zeggen dat het gras altijd groener is aan de overkant. Ik heb heel lang gezocht naar geluk of tevredenheid. En ik kon het jarenlang niet vinden. Terwijl ik echt geen slecht leven had. Vaak mist er iets anders waardoor je niet tevreden kunt zien. Iets in je basis. Zelfliefde bijvoorbeeld. Jezelf niet goed genoeg vinden. Teveel negatieve gedachten over jezelf of de wereld hebben. Hieraan kun je werken door aan schaduw werk te doen. Lees mijn blog over schaduwwerk om erachter te komen wat dat precies is.


Maar ja tevredenheid, waar vind je dan uiteindelijk tevredenheid? Zoveel mensen hebben hier last van. En ja, het leven kan altijd beter. Maar het is belangrijk om te beseffen dat je het nu ook best goed hebt. (En dit geld niet voor iedereen op dit moment hoor, het leven is soms ook helemaal kut). Maar met een beetje meer tevredenheid wordt alles wel zoveel leuker en makkelijker.


"Laten we eens kijken hoe we meer tevredenheid kunnen ervaren."

Als eerste:


Word tevreden! Blijf niet wachten. Doe wat je doen wilt, nu! Afgelopen jaar ben ik naar Spanje verhuisd. Middenin in een wereldpandemie. Simpelweg omdat ik vond dat ik op dat moment iets aan mijn leven moest veranderen. Deze stap moest zetten en niet meer wilde wachten. Dus ik deed het precies op dat moment. En ik ervaarde meer tevredenheid. Want ik zat niet langer in de wachtstand naar iets toe. Maar ik was er. En ik kon gaan werken aan wat ik wil doen op deze plek.
Daarnaast, stel je minder bloot aan ontevredenheidsprikkels, bijvoorbeeld bepaalde social media accounts, mensen in je omgeving die veel negatieve aandacht vragen.


En als laatste tip; leef langzaam, met meer aandacht. Ontevredenheid wordt gekweekt in ons hoofd. Door onze gedachten over het leven dat we leiden. En als we snel door het leven gaan, dan zijn we sneller geneigd om ontevreden te zijn. Het is ook logisch. Als je rent en vliegt, heb je nauwelijks de ruimte om het leven te ervaren. Je ervaringen worden dan oppervlakkig. En als je ervaringen oppervlakkig zijn, heb je continu behoefte aan meer. Wanneer je vertraagt dan besef je ineens hoeveel je al hebt. Dit gebeurt bij mij persoonlijk ook altijd als ik bijvoorbeeld in mijn eentje op reis ben. Omdat ik dan echt om me heen kijk.En me verwonder over alles wat ik zie. Bijvoorbeeld tijdens mijn tweede reis naar India, toen ik alleen ging. Ik keek, ik keek, en ik keek. Om me heen. Naar de omgeving, naar de mensen. Ik observeerde. Ik verwonderde me. En daardoor zag ik ook dat mensen veel minder hadden. Ook al leken ze soms ook helemaal ok met het veel minder hebben. Nu hebben mensen ook veel minder in India dan op de meeste andere plekken in de wereld. Maar ook echt precies bij jou om de hoek, in jouw straat. Daar kun je dingen zien, alleen als je echt goed kijkt. Je voelt je dankbaar voor een leuk gesprek met een buurtgenoot en merkt hoeveel warmte een simpele interactie kan opleveren. Als je leeft met meer kalmte en aandacht dan wordt je leven intenser. Niet in de zin van dat je ontzettend veel meemaakt, maar dat de ervaringen dieper en bevredigender zijn.


Maar misschien voordat je met deze bovenstaande acties aan de gang gaat, heb je nog wat hoogzittende emoties op te lossen. Uit het schaduwjournal dat hier te koop is: https://www.lavidacoaching.com/journal-schaduwwerk-jongeren komt onderstaande oefening.Je emoties zijn geldig!


Praat tegen jezelf met vriendelijke en geruststellende woorden.

Als je het niet zeker weet of je deze woorden kunt vertrouwen, sluit dan je ogen, haal diep adem en zeg:


'Ik heb misschien overdreven gereageerd, maar ik ben een mens. Ik hou van en accepteer elk aspect van mijn wezen ”


zo vaak als nodig is.

Met andere woorden, we kunnen onze schaduw zien, maar niet veroordelen.


En andere eerste start naar meer tevredenheid is te delen met een klein groepje mensen om je heen wat jij vandaag grappig vond, of leuk. Deel dit iedere dag met iemand. Dat mag ook altijd met mij zijn. Via instagram beantwoord ik mijn DM's altijd. Vertel me wat je grappig vindt, wat je leuk vond, waar je een beetje om moest lachen vandaag. Waar je een glimlach van op je gezicht kreeg of gewoonweg waardoor jij je vandaag iets minder slecht voelde.


En vanuit daar volgt jouw weg naar tevredenheid.


16 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven